Το Ελληνικό κρασί συνεχίζει να «σκίζει»! Και αναφέρομαι στις διεθνείς διακρίσεις που δεν σταματούν να έρχονται από τα 4 σημεία του ορίζοντα και μας κάνουν πολύ υπερήφανους για τα κρασιά μας, καθώς αυτά επιστρέφουν από μεγάλες διοργανώσεις «φορτωμένα» με χρυσό και ασήμι!
Εγώ θα σας μιλήσω για το Mundus Vini, έναν από τους κορυφαίους διαγωνισμούς κρασιού στον κόσμο, που διοργανώνεται από τον μεγάλο Γερμανικό εκδοτικό οίκο Meininger Verlag και λαμβάνει χώρα δύο φορές το χρόνο στο Neustadt (όπου και η έδρα του Meininger), μία μικρή πόλη έξω από τη Φρανκφούρτη. Έχω τη χαρά και τιμή να συμμετέχω ως κριτής στο Mundus Vini από το 2015, εκπροσωπώντας την Ελλάδα – μέχρι πρότινος και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Οίνου και Αποσταγμάτων (FIJEV), της οποίας διετέλεσα αντιπρόεδρος (μέχρι) πρόσφατα.
Ένας τέτοιος διαγωνισμός κρίνεται πρωτίστως από το επίπεδο των κριτών του – και επειδή νιώθω πλέον μέλος της οικογένειας του Mundus Vini, πλαισιωνόμενος κάθε φορά από οινολόγους, οινογράφους, οινοποιούς αλλά και σομελιέ διεθνούς διαμετρήματος από πολλές χώρες του κόσμου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι τόσο ψηλά στην προτίμηση και την εμπιστοσύνη ενός συνεχώς αυξανόμενου αριθμού οινοποιείων από όλο τον πλανήτη – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – που στέλνουν πλήθος δειγμάτων κάθε φορά, τα οποία δοκιμάζονται από τους κριτές τυφλά, προκειμένου να διεκδικήσουν ένα από τα πολυπόθητα μετάλλια.
Μετά από αυτήν την ολίγον μακρόσυρτη (αλλά ελπίζω χρήσιμη) εισαγωγή, μπαίνω το ψητό: στο MUNDUS VINI Summer Tasting 2021, στο καλοκαιρινό σκέλος του διαγωνισμού δηλαδή, που έγινε στα τέλη του Αυγούστου, διαγωνίστηκαν περισσότερα από 4.500 κρασιά από 35 οινοπαραγωγικές χώρες του κόσμου. Όπως ίσως διαβάσατε στον τίτλο αυτού του post, 25 Ελληνικά κρασιά απέσπασαν χρυσά και αργυρά μετάλλια – και αν λάβουμε υπόψη ότι οι συμμετοχές από την Ελλάδα ήταν συνολικά περίπου διπλάσιες, το ποσοστό επιτυχίας του Ελληνικού κρασιού είναι εντυπωσιακό!
Τα κρασιά που βραβεύτηκαν είναι όλα από μεγάλα και καταξιωμένα οινοποιεία μας: Κτήμα Τσέλεπου (από Πελοπόννησο και Σαντορίνη), Οινοποιητική Μονεμβασιάς, Αμπελώνες Ζαχαριά (το ένα μετάλλιο για τη Σκλάβα 2020, πολύ με χαροποίησε αυτό), Κτήμα Καραμήτρου (αργυρό μετάλλιο για το Μεσσενικόλα ΠΟΠ 2017, επίσης πολύ ευχάριστο), Οινοποιία Τσάνταλη, Μέγα Σπήλαιο, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Κτήμα Άλφα, Κτήμα Γεροβασιλείου.
Θα κάνω ειδική μνεία στα Ελληνικά ροζέ που βραβεύτηκαν με χρυσό μετάλλιο στη συγκεκριμένη διοργάνωση: Σκατζόχοιρος 2020 από το Κτήμα Άλφα, Θεόπετρα Ροζέ 2020 από την Οινοποιία Τσιλιλή, L’ Esprit du Lac 2020 από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Veranda 2020 από την Οινοποιία Ασλάνη στη Θεσσαλονίκη και Merlot Rosé 2020 από το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη.
Με όλο το σεβασμό, τέλος, προς τον διαγωνισμό και τους κριτές, δεν μπορώ να μην εκφράσω την έκπληξή μου για το Άφουρα 2019 από το οινοποιείο Anhydrous (Αβαντίς) στη Σαντορίνη, που απέσπασε αργυρό μετάλλιο. Κι αυτό γιατί, στη συγκεκριμένη εσοδεία, αλλά και στο επίπεδο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, η Άφουρα του 2019 είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, μια κορυφαία Σαντορίνη, άξια, θα φανταζόμουν, ενός χρυσού μεταλλίου… Αυτά έχουν οι διαγωνισμοί και οι τυφλές δοκιμές όμως, γι αυτό και η παρέμβασή μου κλείνει εδώ.
Τα μετάλλια από μεγάλους διαγωνισμούς όπως ο Mundus Vini, και κατ’ επέκταση τα αντίστοιχα αυτοκολλητάκια που βλέπουμε στους λαιμούς των μπουκαλιών ή στις ετικέτες των βραβευμένων κρασιών, έχουν πολύ μεγάλη σημασία στη διεθνή αγορά. Με τον ανταγωνισμό να γίνεται όλο και πιο αμείλικτος στο παγκόσμιο οινικό στερέωμα, από χώρες και παίκτες τόσο καταξιωμένους όσο και ανερχόμενους, μία διάκριση με διεθνές κύρος σίγουρα αποτελεί πλεονέκτημα. Επιπλέον, ανεξάρτητα από αν και τι μετάλλιο ενδεχομένως κερδίσει, κάθε συμμετοχή που διαγωνίζεται και κρίνεται, παίρνει από την αντίστοιχη κριτική επιτροπή λεπτομερή αναφορά με σχόλια και παρατηρήσεις που σίγουρα μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμες συμβουλές προκειμένου να βελτιωθεί και να σταθεί ακόμα καλύτερα σε διεθνές επίπεδο. Για να διαβάσετε τα πάντα σχετικά με το MUNDUS VINI Summer Tasting 2021, να δείτε αναλυτικά όλα τα κρασιά που βραβεύτηκαν, αλλά και να ενημερωθείτε γενικώς σχετικά με τον διαγωνισμό, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του, κάνοντας κλικ σε αυτό εδώ το λινκ.
Άφησε Σχόλιο