Ο κύριος που βλέπετε στη φωτογραφία είναι ο Παναγιώτης Κατρισιώσης, ιδιοκτήτης του οινοποιείου «Θηβαϊκή Γη» στα Βάγια Βοιωτίας. Τον Παναγιώτη, όποιος τον ψάχνει ξέρει ότι θα τον βρει στα αμπέλια του. Εκεί είναι η καρδιά του, εκεί ξεκινάει κάθε του μέρα, από τα χαράματα. Και δεν πρόκειται για μια αγάπη παροδική ή πρόσφατη… Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια.
Βλέπετε ο Παναγιώτης δεν ήταν πάντα οινοποιός. Πάντα όμως ήθελε να γίνει. Ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα ως επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης μίας εξαιρετικά επιτυχημένης εταιρείας ζαχαροπλαστικής και catering στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας.
Η αγάπη του όμως για το αμπέλι και το κρασί τον «έτρωγε» (με την καλή έννοια). Άλλωστε προέρχεται από αμπελοκαλλιεργητική οικογένεια εδώ και 3 γενιές και ο ίδιος έχει σπουδάσει στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. Άρχισε λοιπόν σιγά σιγά να ασχολείται παράλληλα, μέχρι που δεν μπόρεσε να αντισταθεί άλλο στις «σειρήνες» του κρασιού και αφοσιώθηκε αποκλειστικά πλέον σε αυτό.
Από το 2005, μαζί με τη σύζυγό του, τη Σωτηρία, βρίσκονται στο τιμόνι της Θηβαϊκής Γης, ενός από τα πλέον ανερχόμενα οινοποιεία του Ελληνικού αμπελώνα. Η επόμενη γενιά ακολουθεί από κοντά – η μεγαλύτερη από τις δύο κόρες τους ήδη ετοιμάζεται για σπουδές στο εξωτερικό. Τα κρασιά τους, τα οποία επιμελείται και υπογράφει ο καταξιωμένος οινολόγος Γιάννης Φλεριανός, συνθέτουν μία ενδιαφέρουσα γκάμα που εστιάζει κυρίως σε γηγενείς ποικιλίες όπως το Μούχταρο, η «σημαία» του αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας, αλλά και η Μαλαγουζιά, η αρωματική «ερωμένη» των Ελλήνων οινοφίλων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κάνουν εξαιρετική δουλειά με τις διεθνείς ποικιλίες, όπως το Cabernet Franc, το Merlot, το Syrah κ.α. Βέβαια, δεν θα κρύψω την αδυναμία μου για το ροζέ της Θηβαϊκής Γης, που ονομάζεται Story και είναι από 100% Μούχταρο, και το οποίο ειδικά φέτος το καλοκαίρι ήταν από τα κρασιά που δεν αποχωρίστηκα ούτε στις διακοπές μου!
Έχουμε πολύ σημαντικά πράγματα να περιμένουμε από τη Θηβαϊκή Γη. Και δεν σας το λέω έτσι, έχω πολύ έγκυρη πληροφόρηση. Σε οινοτουριστικό επίπεδο, περιμένω τόσο οι πανέμορφοι αμπελώνες του οινοποιείου που κρύβουν πολλά ενδιαφέροντα ιστορικά για την περιοχή στοιχεία, όσο και το πολύ συμπαθητικό χωριό Βάγια, να γίνουν προορισμός – και γιατί όχι άλλωστε, απέχουν μία (σκάρτη) ώρα από την Αθήνα. Σε οινικό επίπεδο, εκτός από τις νέες εσοδείες της υπάρχουσας γκάμας, οι φίλοι του οινοποιείου αναμένουμε πως και πως δύο (πολύ) limited edition ετικέτες, ένα άπαιχτο ερυθρό από 100% Μούχταρο και ένα ασύλληπτο Ασύρτικο από παλιά αμπέλια, όπως αυτό της φωτογραφίας παρακάτω:
Περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα. Για την ώρα σημειώστε (και αναζητήστε) Θηβαϊκή Γη. Και θα με θυμηθείτε…
Άφησε Σχόλιο