Λοιπόν, έφτιαξα ένα τέλειο ριζότο και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας και ειδικά με όσους:
α) αγαπούν τα ροζέ κρασιά γιατί ο συνδυασμός του με ροζέ είναι φανταστικός και
β) γιορτάζουν το Thanksgiving, καθώς η κολοκύθα το κάνει και ιδιαιτέρως επίκαιρο
Ξεκαθαρίζω, επειδή θέλω να είμαι σωστός, ότι η ιδέα της συνταγής δεν είναι δική μου – τη βρήκα αναζητώντας ιδέες σε ξένα sites στο ίντερνετ. Ενώ όμως σημείωσα τη συνταγή για να την ακολουθήσω, τελικά δεν τη διάβασα καν, απλά άφησα τον τίτλο (τα βασικά συστατικά δηλαδή) να με εμπνεύσει και την σχεδίασα από το κεφάλι μου εξ αρχής. Επειδή λοιπόν βγήκε σούπερ, σας την παρουσιάζω:
ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΓΑΡΙΔΕΣ
Τα υλικά που χρησιμοποίησα:
- 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
- Μισό κιλό γαρίδες μεσαίου μεγέθους
- Μισό πακέτο κολοκύθα στον ατμό σε κομματάκια
- Μισό πακέτο ρύζι για ριζότο (το arborio κάνει μια χαρά, εγώ όμως πάντα προτιμώ το vialone nano, όταν το βρίσκω)
- 1 κύβο νωπό (ψυγείου) ζωμού λαχανικών Knorr
- 1 κουταλιά της σούπας πάστα καυτερής κόκκινης πιπεριάς
- Παρμεζάνα τριμμένη σε πούδρα
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Βούτυρο κλαριφιέ (ghee)
- Λευκό βερμούτ
- Αλάτι (fleur de sel), πιπέρι τριμμένο
Τα παραπάνω βγάζουν 3 μεγάλες μερίδες (κυρίως) ή 4 μεσαίες για πρώτο πιάτο ή συνοδευτικό του κυρίως
Εκτέλεση:
- Σε τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, σωτάρισα τις γαρίδες (ολόκληρες, με το κέλυφος) σε ελαιόλαδο. Πρόσθεσα το σκόρδο και την πάστα της κόκκινης πιπεριάς και τις έσβησα με βερμούτ.
- Όταν ήταν έτοιμες, τις έβγαλα σε πιάτο, και στο ζουμάκι που είχε μείνει, πρόσθεσα το ζωμό knorr διαλυμένο σε ένα λίτρο νερό και τα άφησα όλα να πάρουν μαζί μια βράση, στη συνέχεια, τον υπερ-ζωμό αυτόν τον φύλαξα σε ένα βάζο για το ριζότο
- Σε βαθύ τηγάνι (τύπου wok), σώταρα σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο, το έσβησα με βερμούτ και στη συνέχεια πρόσθεσα το ρύζι να καβουρντιστεί στο λάδι μαζί με το κρεμμύδι. Λίγο πιο μετά πρόσθεσα την κολοκύθα και τους έκανα ένα σωτάρισμα όλα μαζί.
- Στη συνέχεια, κλασικά για το ριζότο, άρχισα να προσθέτω το ζωμό που είχα φτιάξει από πριν λίγο-λίγο για να αρχίσει να σιγοβράζει. Σε αυτό το σημείο πρόσθεσα αλάτι για νοστιμιά (η κολοκύθα είναι γλυκιά, οπότε δεν το φοβήθηκα)
- Όσο το ριζότο έβραζε (και συνέχιζα να προσθέτω ζωμό όσο αυτός σωνόταν), ξεφλούδισα τις γαρίδες έτσι ώστε να μείνει μόνο το κρέας τους. Όταν τις είχα ξεφλουδίσει όλες, τις έριξα στο ριζότο για να βράσουν μαζί
- Όταν το ρύζι είχε σχεδόν την ιδανική υφή που ήθελα, πρόσθεσα το ghee και μπόλικη παρμεζάνα για να χυλώσει τέλεια και να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα και έσβησα τη φωτιά, συνεχίζοντας να ανακατεύω
- Το ριζότο είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Μπορούμε, αν θέλουμε, να γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο σχινόπρασσο (chives) ή/και φρέσκο κρεμμυδάκι και να τρίψουμε μαύρο πιπέρι κατά βούληση
Το πιάτο αυτό είναι ιδανικό για pairing με ένα καλό ροζέ κρασί. Εγώ άνοιξα ένα Rock Angel, το μεγάλο αδερφάκι του Whispering Angel και μακράν το κορυφαίο ροζέ εισαγωγής της αγοράς, πιστεύω όμως ότι θα πάει τέλεια με οποιοδήποτε καλό ροζέ.
Όπως λένε στα εστιατόρια σήμερα (και κάποιοι τσαντίζονται)…
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!
Άφησε Σχόλιο