Μου αρέσει πολύ όταν ένας οινοποιός φτιάχνει ένα κρασί «αποκλειστικό» για το οινοποιείο του, δηλαδή όποιος θέλει να μπορεί να το προμηθεύεται μόνο από εκεί. Είναι μια μικρή, συμβολική επιβράβευση για τον οινόφιλο που θα κάνει την προσπάθεια για να επισκεφτεί το οινοποιείο, αλλά και ένας όμορφος «εκβιασμός» για όποιον θέλει να δοκιμάσει το καινούριο, το ακυκλοφόρητο, το αποκλειστικό, ώστε να επισκεφτεί το οινοποιείο, γιατί δεν θα το βρει πουθενά αλλού.
Κάπως έτσι τοποθετήστε στο μυαλό σας τη νέα ετικέτα Sauvignon Blanc 2019, από το Οινοποιείο Σκούρα. Η ετικέτα είναι πολύ λιτή και μοντέρνα και δε μοιάζει με τις υπόλοιπες του οινοποιείου (βέβαια Sauvignon Blanc δεν είχε ξανακάνει το οινοποιείο). Περιλαμβάνει πολλά και καινούρια «μηνύματα», όπως “wild dreams” και “winemaker’s concept”, κάτι που με κάνει να πιστεύω, χωρίς να το έχω συζητήσει με τους ανθρώπους του οινοποιείου, ότι πρόκειται για μια νέα ετικέτα με την οποία ο εμπνευστής οινοποιός (ο Δημήτρης άραγε; Κάτι τέτοιο μυρίζομαι…) θέλησε να πειραματιστεί, ακόμα και να «παίξει».
Τι άλλο διαβάζουμε ανάγλυφα στην ετικέτα (με τη σειρά που εμφανίζονται): high elevation, wild yeast, unfiltered, baby vines, late bottled, vegan, teamwork, first harvest, low yields, stainless steel.
Επιτρέψτε μου να σας τα αποκρυπτογραφήσω ένα προς ένα, με την ίδια σειρά: τα σταφύλια προέρχονται από αμπελώνα που βρίσκονται στη Νεμέα, σε υψόμετρο 500 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Η αλκοολική ζύμωση βασίζεται αποκλειστικά στις ζύμες του ίδιου του σταφυλιού. Το κρασί έχει εμφιαλωθεί αφιλτράριστο. Ο μέσος όρος της ηλικίας των φυτών είναι 7 χρόνια. Μετά την αλκοολική ζύμωση, το κρασί παρέμεινε με τις οινολάσπες του για 8 μήνες. Σε κανένα στάδιο της διαδικασίας της οινοποίησης – και βασικά στη διαύγαση, προκειμένου να αφαιρεθεί οποιοδήποτε στερεό κατάλοιπο – δεν έχει χρησιμοποιηθεί κάποιο προϊόν που περιέχει συστατικά ζωικής προέλευσης (συνήθως πρωτεΐνη γάλακτος ή ασπράδι αυγού). Πρόκειται για το αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας. Το 2019 ήταν ο πρώτος τρύγος του συγκεκριμένου αμπελιού. Η στρεμματική απόδοση του συγκεκριμένου αμπελιού το 2019 ήταν 900 κιλά ανά στρέμμα. Το κρασί ζυμώθηκε και παρέμεινε για ολόκληρο το χρονικό διάστημα μέχρι να εμφιαλωθεί σε ανοξείδωτη δεξαμενή, δηλαδή δεν (το) άγγιξε ποτέ δρύινο βαρέλι.
Στα παραπάνω έχω να προσθέσω ότι το Sauvignon Blanc 2019 του Οινοποιείου Σκούρα φέρει την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πελοπόννησος και έχει αλκοολικό τίτλο 13.5% abv. Όσοι από εσάς είστε εξοικειωμένοι με το Οινοποιείο Σκούρα και τα κρασιά του καταλαβαίνετε ότι το στοιχείο που ακολουθεί είναι τόσο ευκόλως εννοούμενο που περιττεύει, ας το γράψω όμως για το τυπικό της υπόθεσης: το κρασί είναι σφραγισμένο με μεταλλικό βιδωτό πώμα.
Αρκετά με το μπουκάλι και την ετικέτα, όμως, το περιεχόμενο τι λέει; Είναι ένα Sauvignon Blanc που ισορροπεί πάνω ακριβώς στη γραμμή ανάμεσα στον παλαιό και το νέο κόσμο. Αρωματικά είναι εκφραστικό χωρίς να χάνει τη φινέτσα του και μας χαρίζει κομψά λεμονάτα αρώματα, πλαισιωμένα από νότες λουλουδιών, αλλά και πράσινων στοιχείων. Στο στόμα, η μακρά ωρίμανση με τις οινολάσπες του έχει προσδώσει σώμα και νοστιμιά. Η οξύτητά του είναι άκρως δροσιστική και η διάρκειά του υποδειγματική. Θα το ταίριαζα με μεγάλη χαρά με ένα ceviche φρέσκου ψαριού, με μύδια αχνιστά ή με μια μακαρονάδα alle vongole.
Επαναλαμβάνω, το Sauvignon Blanc 2019 του Οινοποιείου Σκούρα διατίθεται για δοκιμή και πώληση αποκλειστικά από το πωλητήριο του οινοποιείου. Αν σας κέντρισα, δηλαδή, την περιέργεια, θα χρειαστεί να μπείτε στο αυτοκίνητό σας, να οδηγήσετε για κάτι παραπάνω από μία ώρα (από την Αθήνα) και να επισκεφτείτε ένα από τα εντυπωσιακότερα Ελληνικά οινοποιεία για να την ικανοποιήσετε – εγώ ήμουν εκεί (και) την προηγούμενη Παρασκευή. Η λιανική του τιμή είναι €11,20.
Άντε, τι κάθεστε;…
Άφησε Σχόλιο