Η γαστρονομική μου ανακάλυψη αυτού του καλοκαιριού ονομάζεται Qhera και βρίσκεται στη Σαντορίνη – περίπου. Κι αυτό το «περίπου» κάνει – αν όχι όλη – πολύ μεγάλη διαφορά για μένα. Και θα σας εξηγήσω το γιατί.
Φέτος, όπως όλοι ξέρουμε πια, είναι η χρονιά που η γαστρονομική σκηνή της Σαντορίνης λάμπει πραγματικά. Σε υφιστάμενα και καινούρια εξαιρετικά ξενοδοχεία, σε παλιούς και νέους εκπληκτικούς χώρους που αξιοποιούν τη μοναδική θέα και τη μαγική ενέργεια του νησιού, τα μεγαλύτερα ονόματα της εγχώριας (και όχι μόνο) εστίασης έκαναν τη δική τους «απόβαση» στη Σαντορίνη και απογείωσαν τον εστιατορικό πήχη, ο οποίος ήταν ήδη δυσθεώρητα ψηλά. Έτσι, όποιος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Σαντορίνη έχει πολλές επιλογές για να φάει εκπληκτικά – οι οποίες είναι, πραγματικά, η μία καλύτερη από την άλλη.
Βέβαια, αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει τη δική μου πρόταση, θα πρέπει να… φύγει από το νησί. Αλήθεια το λέω, όχι μεταφορικά. Μη φανταστείτε βέβαια ότι θα χρειαστεί να κάνει κάποιο μεγάλο ταξίδι. Θα κατέβει στον όμορφο όρμο του Αμμουδιού, θα επιβιβαστεί σε ένα σκαφάκι (που θα του έχουν κανονίσει από το εστιατόριο) και θα ταξιδέψει για μερικά λεπτά. Βλέπετε, το Qhera θεωρείται τυπικά εστιατόριο της Σαντορίνης, επί της ουσίας όμως είναι εκτός νησιού (το «περίπου» που λέγαμε…). Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που με έφερε ακόμα πιο κοντά του, καθώς βρίσκεται στο δικό μου νησί, στη Θηρασιά.
Το Qhera είναι μια ολοκαίνουρια πρόταση που αξίζει να δοκιμάσει ο επισκέπτης. Εμπνευστές του είναι δύο άνθρωποι γνωστοί και καταξιωμένοι στην εστίαση της Σαντορίνης (και παραπέρα). Ο ένας είναι ο επιχειρηματίας Χάρης Βρης, τον οποίο ξέρουμε από τη μακρά και επιτυχημένη πορεία του στο Cavo Tagoo. O έτερος είναι ένας αγαπημένος φίλος μου από παλιά, ο Σεφ Φάνης Μαϊκαντής, ο οποίος, εν μέσω lockdown, αγκυροβόλησε, μετά από μια σημαντική πορεία εντός και εκτός Ελλάδος, στη Σαντορίνη και δημιούργησε ένα από τα πιο αγαπημένα μου εστιατόρια στο νησί, το Panigyri Festival Food στα Φηρά.
Η κουζίνα του Qhera είναι κατά το μεγαλύτερο βαθμό ψαροφαγική, με ψάρια και θαλασσινά από τις ευρύτερες Κυκλάδες, αλλά και από το Μεσολόγγι. Αντίστοιχα τοπικές είναι και οι περισσότερες πρώτες ύλες που συνθέτουν τα πιάτα του μενού, το οποίο είναι «ζωντανό» και αλλάζει τακτικά. Κάποιος που ξέρει και παρακολουθεί το Φάνη, θα καταλάβει το πάθος που έχει επενδύσει στο φαγητό, όχι μόνο από τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των πιάτων του, αλλά και από τη μεγάλη ποικιλία εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων που έχει επιλέξει με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζουν με διαφορετικά υλικά, γεύσεις και υφές. Το μενού είναι γενικά εξαιρετικά ενδιαφέρον, σας υπόσχομαι όμως ότι θα απολαύσετε το γεύμα σας στο έπακρον αν κάνατε αυτό που κάναμε εμείς: αν δηλαδή αφήσετε την ομάδα της κουζίνας να σας προσφέρει αυτό που εκείνοι ονομάζουν “freestyle”, συνθέτοντας ένα bespoke μενού με βάση την ψαριά και τα υλικά της ημέρας, τα γούστα σας αλλά και τη φαντασία τους – σα να λέμε θα φάτε ένα Θηρασιώτικο omakase!
Στα πολλά συν του Qhera, προσθέστε το πολυπληθές, ευγενέστατο και τέλεια εκπαιδευμένο προσωπικό, την πληρέστατη λίστα κρασιών με ετικέτες από το νησί, τον Ελληνικό αλλά και τον διεθνή αμπελώνα, και, βέβαια, το σημείο, αφού το εστιατόριο βρίσκεται κυριολεκτικά «πάνω στο νερό». Οι τιμές, για τα δεδομένα της Σαντορίνης, αντανακλούν απόλυτα την ποιότητα των πρώτων υλών και της εξαιρετικής εμπειρίας που το εστιατόριο προσφέρει στον πελάτη.
Αν λοιπόν βρεθείτε αυτό το καλοκαίρι στη Σαντορίνη, επιλέξτε το Qhera και, όπως λένε στο χωριό μου… you can thank me later. Αν βρεθούν οι φίλοι ή οι γνωστοί σας στο νησί, κάντε τους την πρόταση και θα εισπράξετε εσείς όλη τη δόξα. Όπως είπαμε, το μεγάλο bonus που ολοκληρώνει την όμορφη εμπειρία, είναι η – έστω και σύντομη – επίσκεψη στη μαγική μικρή αδερφούλα της Σαντορίνης, την αγαπημένη μου Θηρασιά.
Για πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας, κάντε ένα κλικ εδώ. Καλή διασκέδαση!
Άφησε Σχόλιο