Όχι ότι έχει συμβεί (ακόμα), πάντως αν ποτέ κάποιος #winelover μου πει ότι ένας προορισμός είναι μακριά, είναι μεγάλη η ταλαιπωρία για να φτάσεις κλπ, θα του μιλήσω για εκείνη τη φορά που σηκώθηκα και πήγα στην Κω για λίγες ώρες, απλά γιατί το είχα ως εκκρεμότητα στη λίστα με τους οινοτουριστικούς προορισμούς που ήθελα να επισκεφτώ εδώ και πολλά χρόνια!
Η Κως είναι ένα μεγάλο και όμορφο νησί με μακρά παράδοση στον τουρισμό. Το ίδιο και στο κρασί – μην ξεχνάμε άλλωστε ότι είναι η πατρίδα του Ιπποκράτη, ο οποίος χαρακτήριζε το κρασί «φάρμακο» (δεν είμαστε λίγοι αυτοί που συχνά-πυκνά το ενστερνιζόμαστε αυτό…). Βέβαια η οινική της πορεία/παράδοση παρουσιάζει πολύ μεγάλα κενά. Για παράδειγμα, η ποικιλία Μπαμπαλάς, που θεωρητικά είναι γηγενής του νησιού, δεν σώζεται πλέον, ενώ για πολλά χρόνια το κρασί που παρήγαγε το νησί προερχόταν από την οινοποίηση επιτραπέζιων ποικιλιών. Ουσιαστικά λοιπόν η σύγχρονη οινική ιστορία της Κω ξεκίνησε το 1996, όταν η οικογένεια Τριανταφυλλόπουλου φύτεψε το πρώτο της αμπέλι με οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιού.
Η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου είναι ένας από τους πρώτους ανθρώπους που γνώρισα όταν άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά με το κρασί. Εκτός από οινοποιός και καταξιωμένη επιχειρηματίας, μαζί με τον σύζυγό της, στον ξενοδοχειακό κλάδο εδώ και χρόνια, είναι ένα εντυπωσιακά αεικίνητο άτομο με ενεργή συμμετοχή και συνεισφορά στον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου, ενώ, μεταξύ άλλων, είναι και Πρόεδρος των Οινοποιών Αιγαίου και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω. Η αγάπη μας για τον οινοτουρισμό μας ενώνει εδώ και πολλά χρόνια – περίπου όσα εκκρεμούσε η πρόσκλησή της να επισκεφτώ το οινοποιείο της στην Κω. Και, όταν επιτέλους το έκανα, ήταν – όπως ήταν αναμενόμενο – εξαιρετική οικοδέσποινα!
Το οινοποιείο που εγώ γνώρισα ως «Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου», εδώ και λίγο καιρό ονομάζεται «Κτήμα Ακράνι». Ιδρύθηκε το 2005, διαθέτει 130 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και παράγει ετησίως γύρω στις 70.000 φιάλες κρασί. Πρόσφατα το οινοποιείο γύρισε νέα σελίδα – ίσως «κεφάλαιο» θα ήταν πιο σωστή λέξη. Παράλληλα με το rebranding, έκανε και μια δραστική ανανέωση στους επικεφαλής της οινολογικής του ομάδας, με το δραστήριο ζευγάρι (στη δουλειά και στη ζωή, όπως θα έλεγαν τα lifestyle media) Δημήτρη Μανσόλα – Μαρία Ταμιωλάκη να παίρνει το τιμόνι. Επίσης, η γκάμα των κρασιών εμπλουτίστηκε και αναδιαρθρώθηκε, ενώ η επισκεψιμότητα και η φιλοξενία απέκτησε πιο «σοφιστικέ» χαρακτήρα, με διαφορετικά πακέτα για διαφορετικούς τύπους επισκεπτών: από food pairing, μέχρι και «ολιστικές» εμπειρίες στα αμπέλια για τους πιο… millennial οινοτουρίστες).
Τα κρασιά του Κτήματος τα ξέρω και τα παρακολουθώ εδώ και χρόνια, στην επίσκεψή μου αυτή όμως δοκίμασα και τις καινούριες ετικέτες, από τις οποίες ξεχώρισα:
- τη Μαλαγουζιά 2020 που είναι πιο πληθωρική και σοβαρή από ότι θα περίμενε κανείς, κυρίως γιατί ένα 40% της έχει περάσει από βαρέλι για 6 μήνες
- το πολύ όμορφο Ροζέ Μινιέρα 2020 από Sauvignon Blanc και Cabernet Sauvignon που είναι ανάλαφρο και όμορφα αρωματικό με δροσιστική οξύτητα (υπάρχει και ένα δεύτερο ροζέ, πιο σκούρο, από Tempranillo, Grenache και Mourvedre που έχω αφήσει εκκρεμότητα να δοκιμάσω…)
- το κλασικό Syrah του Κτήματος που, στην εσοδεία 2016 που το δοκίμασα, είναι υπέρκομψο και μαρμελαδάτο, πάντα όμως εκφράζοντας πιστά την πικάντικη αρωματική τυπικότητα της ποικιλίας
Το Κτήμα Ακράνι κάνει εξαιρετική δουλειά για την Κω, για τα κρασιά του Αιγαίου, για το Ελληνικό κρασί. Αρκεί να σας πω ότι, μέσα σε όλα, ένα μέρος του «προαυλίου» του οινοποιείου έχει «καταληφθεί» από ένα αμπελάκι, στο οποίο μικρο-καλλιεργούνται γνωστές και άγνωστες ποικιλίες από κάθε γωνιά του αμπελώνα της Ελλάδας, για λόγους έρευνας αλλά και για μελλοντική αξιοποίηση. Σε επίπεδο κρασιών, τα πρώτα δείγματα της νέας γκάμας είναι πολλά υποσχόμενα, έρχονται κι άλλα στο μέλλον, όμως, που ακούγονται άκρως συναρπαστικά.
Μου πήρε περισσότερο από 10 χρόνια για να πραγματοποιήσω την υπόσχεσή μου και να επισκεφτώ το οινοποιείο της οικογένειας Τριανταφυλλόπουλου στην Κω, οπότε σας παρακαλώ μη με πάρετε ως παράδειγμα – να το επισκεφτείτε, με την πρώτη ευκαιρία. Το μόνο που μπορώ να πω για τον εαυτό μου είναι ότι θα ξαναπάω σύντομα. Και θα μείνω και για διακοπές, αυτή τη φορά!…
Άφησε Σχόλιο